Pse

700L

Titulli: Pse ?!
Origjinali: Pse ?!
Gjinia: Roman
Autori: Sterjo Spasse
Shtëpia botuese: Edlora
Viti: 2013
Fq. 160
Pesha: 0.198 kg
ISBN: 978-9928-139-65-8

Description

Romani “Pse?” është, në radhë të parë, një monolog filozofik i heroit me vetveten, monolog i cili i jep veprës një ngjyrim filozofik. Në të njëjtën kohë, heroi i romanit dhe përjeton gjithçka si një karakter i gjallë letrar: ndjen, dyshon, përjeton dhe vuan emocionalisht.

Ai, njëherësh, filozofon dhe përjeton kalvarin e ndjenjave, mendimeve të jetës së tij tragjike. Autori ka gërshetuar kështu natyrshëm riprodhimin e karakterit njerëzor në mënyrë krijuese me mendimin dhe ndërgjegjen njerëzore.

Hullia filozofike e romanit, pyetjet, arsyetimet, tezat dhe antitezat racionale, ashtu si tezat dhe antitezat filozofike ilustrohen në roman me episode të shkëputura dhe të rastësishme me personazhe episodike që takon apo i ka rrotull heroi i romanit. Përvoja e jetë së këtyre personazheve pohon ose mohon konceptet e tije filozofike.

Ndërsa, subjekti i romanit, historia e marrëdhënieve të ndërsjella ë heroit me njerëzit, me mjediset qytetare apo katundare, veprimet e tij emocionale, përbëjnë shtratin e subjektit të romanit, duke i dhënë veprës ngjyrimin e mirëfilltë letraro-artistik, riprodhimin krijues dhe figurativ të realitetit.

Romani “Pse?” është kështu një vepër krejtësisht letrare që na bën, në radhë të parë, ta lexojmë dhe ta përjetojmë emocionalisht dhe figurativisht, si një përgjithësim artistik krahas forcës sugjestionuese të arsyetimit filozofik. Romani “Pse?” i Sterjo Spases shënon kështu një risi të vërtetë e të suksesshme në historinë e romanit kombëtar, një hap drejt modernizimit të tij.

Additional information

Autori:

Shtepia Botuese:

Edlora

Reviews

There are no reviews yet.

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.